29 Mayıs 2013 Çarşamba

Fatoş'um için... (fırında beşamel soslu makarna)

Fatoş benim manevi kızım, zor yıllardaki yol arkadaşım...

Dün fırında beşamel soslu makarna yaptım Fatoş'um, yaparken hep seni düşündüm ve senin için fotoğrafladım, unuttuğumu sanmıştın değil mi :-) unutur muyum hiç. Siz gelince sana özel yapacağım şimdilik senin için çektiğim fotoğraflara bak, gelince de yersin ablam...

Fırında beşamel soslu makarnanın tarifini de vereceğim tabi ki :-)

Malzemeler:
Bir paket yassı spagetti makarna,
kıyma,
sarımsak,
kuru soğan,
taze soğan,
sivri biber,
havuç,
pazı,
maydanoz,
biber salçası,
zeytinyağı,
kaşar peyniri,
kekik,
biberiye,
karabiber,
kırmızı biber,
zerdeçal,
zencefil,
tuz,

Beşamel sos için;
un,
süt,
tereyağ,

malzemelerde özellikle miktar vermedim, kaç kişilik yapılacaksa malzemeler ona göre kullanılmalı.

Ben kıymayı, ince kıyılmış sarımsak, kekik, biberiye ve iki-üç çorba kaşığı kaynamış su ile tavaya koyup, kıyma bulgur bulgur oluncaya dek pişiriyorum, bu şekilde hem kıyma daha yumuşak bir şekilde pişiyor hem de yemekte kullanacağımız yağ sağlığa zarar verecek oranda yanmıyor.

Kıymamız bulgur bulgur olduktan sonra üzerine zeytinyağını ekliyoruz, yağla birlikte bir iki dakika kıymayı çevirip, ince doğranmış sivri biberleri üzerine koyuyoruz, sivri biberlerin rengi değişince küçük küçük doğranmış kuru soğanları ekliyoruz, kuru soğanın rengi değişince doğradığımız taze soğanları ilave ediyoruz, sonra rendelediğimiz havucu ilave ediyoruz, havucun suyu çıkıp, rengi değişince doğradığımız pazıları da ilave edip 5-10 dakika pişiriyoruz.


 
Kabuklarını soyup doğradığımız domatesleri, biber salçasını, baharatları ilave edip, üzerine bir çay bardağı kaynar su ekleyip domatesler yumuşayıncaya dek pişiriyoruz, altını söndürüp ince ince doğradığımız maydanozları ilave ediyoruz, maydanozları karıştırıp kıymalı harcımızı soğumaya bırakıyoruz...

Sos hazırlığı;

Üç çorba kaşığı unumuzu tencereye alıp pembeleşinceye dek kavuruyoruz, kavrulan unumuza 1 litre sütü yavaş yavaş, karıştırarak ilave ediyor, tuzunu ekliyoruz. Kaynayıncaya dek karıştırmaya devam ediyoruz, kaynadıktan sonra 1-2 dakika daha kaynatıp altını söndürüp ılımaya bırakıyoruz. Sosumuzu ılıma sürecinde sık sık hızlıca karıştırırsak, üzerinde tabaka oluşmasını ve pütürleşmesini önleriz.
Ilıyan sosumuza bir çorba kaşığı tereyağ ilave edip, yine hızlıca karıştırıyoruz.

Diğer tarafta makarnamızı az bir su ve tuz ile suyunu çekene dek haşlıyoruz, (ben bütün makarna yemeklerimi suyunu çektirerek, demleme usulü yapıyorum, bol suda haşlayıp, haşlama suyunu heba etmiyorum, naçizane önerim) suyu çeken makarnanın üzerine kıymalı harcımızı ekleyip iyice karıştırıyoruz, kıymalı harçla buluşturduğumuz makarnamızı pişirme tepsimize alıyoruz.

 
 
 

Bu arada fırınımızı 175 derecede açıp ısıtmaya başlıyoruz. Tepsiye aldığımız makarnamızın üzerini hazırladığımız beşamel sos ile her yere eşit dağılacak şekilde kapatıyoruz. Tepsimizi önceden ısıttığımız fırınımıza yerleştirip, üzeri pembeleşinceye dek pişiriyoruz.

Üzeri pembeleşen makarnamızı fırından alıp rendelediğimiz kaşar peynirini üzerine serpip tekrar fırına veriyoruz. Kaşar peynir eriyip, üzeri kızarınca fırınımızı kapatıp, 15-20 dakika fırın içerisinde dinlendiripppppp,



 

Sağlık ve afiyetle yiyoruz :-)
 
Makarnamızın lezzetine en çok yakışan içecek şalgam suyudur, acıyı sevenlere acılı şalgam suyu tavsiye olunur...






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder